Tajlandia ma jedną z najciekawszych światowych kuchni, rywalizując z Chinami i Indiami w jego zadziwiającej różnorodności i złożoności. Dla wielu smak tajskiego curry to smak Azji Południowo-Wschodniej.
W Tajlandii istnieją pewne reguły komponowania potraw. Główną jest zasada pięciu smaków i według niej powstaje niemalże każdy tajski posiłek. Dania powinny mieć w sobie ostrość, słodycz, gorycz, kwaśność i słoność. Ta zasada nawiązuje do zasady harmonii uznanej przez Tajów za istotę udanego i spełnionego życia.
Absolutną podstawę licznych potraw kuchni tajskiej stanowi ryż, co jest zresztą charakterystyczne dla całej kuchni azjatyckiej. Dla przeciętnego Taja ryż odgrywa taką samą rolę jak chleb dla Polaka – jest nie tylko elementem codziennej diety, ale też swego rodzaju symbolem zaspokojonego głodu. I tak jak w naszym kraju chleb dzieli się na dziesiątki rodzajów, tak w Tajlandii ryż występuje w wielu odmianach – np. ryż jaśminowy, długoziarnisty, lepki, czerwony. Każda odmiana o innym smaku i przeznaczeniu. Co istotne, Tajowie nie solą ryżu – generalnie rolę soli przejmuje sos rybny. W kuchni tajskiej z ryżu robi się makaron i mąkę, z której następnie powstają apetyczne pierogi smażone w tradycyjnych głębokich patelniach zwanych wokami. W rzeczywistości kuchnia tajska to połączenie plemiennych tradycji gotowania z dalekiej północy i smaków wielu przypraw, które zaczęły przybywać do południowych portów wraz z rozwojem handlu
Oprócz tych wspaniałych przypraw, kuchnię tajską wyróżnia szereg metod i sposobów przyrządzania jedzenia, opracowywanych przez wieki przez tutejszych mistrzów kuchni. Dawniej do gotowania nie używano żadnych metalowych naczyń, a te były zastępowane glinianymi. W miarę rozwoju kultury i sztuki kulinarnej w kuchni tajskiej i wpływów innych kuchni zaczęły pojawiać się woki czy naczynia do gotowania na parze, które są również popularne w innych kuchniach azjatyckich. Wiele kuchenny przyrządów pojawiło się też za sprawą państw zachodnich i rozwijającego się handlu międzynarodowego.
Jeśli jesteście w Tajlandii nie bójcie się próbować potraw serwowanych w małych lokalach lub wręcz na ulicy. Będziecie mile zaskoczeni i na pewno nieraz wspomnicie o skosztowanych tutaj potrawach.
Poniżej znajdziecie kilka przykładów tajskiej kuchni, ale to zaledwie namiastka tego co tutaj znajdziecie.
Tom yum – Najlepiej rozpoznawalna na świecie tajska zupa ostro-kwaśna, skupiająca w sobie typowe cechy tamtejszej kuchni – odpowiednik polskiego rosołu. Świeże zioła, krewetki lub inne owoce morza i aromatyczna mieszanka wyrazistych, egzotycznych składników – wszystko to sprawia, że tom yum jest pierwszym stopniem wtajemniczenia dla osób chcących rozpocząć przygodę z tajską sztuką kulinarną.
Tom Kha Gai („tom-ka-gaj”) – cytrusowa zupa z kurczaka z mleczkiem. Ulubione danie większości osób odwiedzających Tajlandię – łagodna, cytrusowa, orzeźwiająca.
Panang Curry („panang-karry”) – oparte na typowym tajskim czerwonym curry, złamane mlekiem kokosowym i cytrusową nutka liści limonki. Zdecydowanie najsmaczniejsze i najbardziej przypadające do gustu curry – podawane w formie dosyć gęstego sosu, którym polewa się mięso – najczęściej kurczaka. Powinno być pikantne – od łagodnego do bardzo mocnego.
Krewetki z czosnkiem i pieprzem – Świeże krewetki podawane z tłuczonym w moździerzu pieprzem i drobno pokrojonym czosnkiem – to proste, szybkie, łagodne i bardzo smaczne danie. Możecie przyrządzić to w wersji z kurczakiem lub wieprzowiną.
Kau Pad („kau-pat”) – ryż smażony z jajkiem, warzywami i dodatkiem mięsnym. Najpopularniejsza potrawa południowej Tajlandii. Serwowana jako osobne danie lub dodatek do innych. Wybór dodatków zależy od upodobań: mogą to być krewetki, kraby, kurczak, wieprzowina lub „tylko” warzywa. Bardzo lubiana przez dzieci, łagodna, podawana ze świeżym ogórkiem, limonką i – dla amatorów – pikantnym sosem rybnym.
Kluay Tod („klułaj-tod”) – smażone banany w chrupiącym cieście naleśnikowym.